Kalarepa to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest smaczna, zawiera wiele składników odżywczych, a przy tym świetnie sprawdzi się w przepisach w stylu zero waste.
Zdarzyło Ci się wyrzucić liście kalarepy, bo brakowało Ci pomysłu, jak je wykorzystać? To już przeszłość. Mamy prosty sposób na te zielone łodyżki. Zróbmy smaczne pesto z liści kalarepy, które podkręci smak Twoich codziennych potraw. Czego potrzebujesz, żeby zrobić takie pesto? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników:
Wszystkie składniki wkładasz do blendera, miksujesz i gotowe! Jeśli chcesz urozmaicić smak pesto, możesz dodać do niego też inną zieleninę, np. natkę pietruszki, szpinak, bazylię oraz suszone pomidory, oliwki, sok z cytryny. Tak przygotowane pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i włóż do lodówki.
Pesto z liści kalarepy to nie wszystko, co można z nich zrobić. Możesz je chrupać na surowo, podsmażyć, dusić lub piec. W zależności od tego, na co masz ochotę. Listki tego warzywa możesz dodać np. do
To jeszcze nie wszystko! Liście kalarepy po usmażeniu w głębokim tłuszczu lub upieczeniu w piekarniku, mogą być świetną, chrupiącą przekąską. Możesz je też faszerować i dusić lub piec, robiąc danie na wzór znanych i lubianych gołąbków.
W liściach kalarepy kryje się nie tylko smak, ale też wiele wartościowych składników. Zawierają one m.in.
To właśnie dlatego warto, żeby trafiały na talerz, a nie do kosza na śmieci lub kompostownika.